Vi gör det lätt att välja rätt

ABENA strävar efter att vara våra kunders mest pålitliga leverantör. En öppen och nära dialog är en förutsättning för att kunna göra hållbar skillnad – tillsammans.

På ABENA arbetar vi ständigt med att minimera vår miljöpåverkan och att ge våra produkter en så ren start på sin livscykel som möjligt. Vi måste veta hur vi påverkar miljön i varje steg – från råmaterial, tillverkning och användning till återvinning och kassering. Certifieringar som till exempel Svanen och FSC är fortfarande viktiga för våra kunder, men nu efterfrågas ännu mer information om en produkts miljöavtryck. Något som Sofia Lindell, hållbarhetsansvarig på ABENA, välkomnar:

– Vi får löpande förfrågningar från kunder, som vill jämföra produkter för att kunna göra ansvarsfulla inköp. Därför samlar vi nu in en mängd data för att kunna göra livscykelanalyser på våra egentillverkade produkter. 

Med livscykelanalyser (LCA) beräknas miljöpåverkan för varje steg i en produkts livscykel, och gör det möjligt att jämföra olika kombinationer av råvaror, förpackningslösningar och transporter. Inom koncernen gör beräkningar både på egna produkter och på de vi köper in från andra leverantörer. 

– Genom att använda LCA-beräkningar kan vi arbeta smartare och optimera samarbetet med våra leverantörer så att vi tillsammans kan hitta produktkombinationer som gör konkreta förändringar för miljön, säger Sofia Lindell.
Sofia Lindell, hållbarhetsansvarig på ABENA
Hållbara satsningar i vår svenska produktion

I ABENAs produktionsanläggning i Kisa tillverkas tvättlappar, haklappar, förkläden, tvättvantar, skyddslakan och dentalprodukter. Även här pågår datainsamlingen för fullt. 

Vi skickar in data löpande på produkter som ska genomgå LCA-analyser. Och dialogen med våra kunder pågår hela tiden för att vi ska veta vilka artiklar vi ska utöka med, säger Sofia Lindell.  

Tommy Johansson, produktionschef, berättar om framsteg och kommande satsningar på anläggningen i Kisa. 

Vi jobbar på många fronter för att säkerställa en ansvarsfull produktion i Sverige. Det handlar om allt ifrån energieffektivisering till hållbar råvara, minskat spill och att tänka cirkulärt. 

Som ett led i hållbarhetsarbetet har ABENA implementerat system för att mäta effektiviteten hos företagets produktionsmaskiner, vilket har gett flera nya insikter, bland annat om maskinparkens energiförbrukning.

Tack vare dessa system har vi till exempel upptäckt att våra maskiner drar mer energi än vi trodde när de är avstängda. Denna insikt ger oss en grund för att ytterligare minska vår energiförbrukning i framåt, förklarar Tommy Johansson.

Under våren 2025 byter alla maskiner i Kisa till vindkraft – en viktig milstolpe för ABENA Sverige för att minska produktionens miljöpåverkan.

Lokala råvaror

För produktionen i Kisa är det viktigt att de råvaror som används är tillförlitliga och finns nära. Därför används i stort sett bara FSC-certifierat material från Norra Europa i de svensktillverkade produkterna. Det innebär såväl minskade transportavstånd som ökad leveranssäkerhet för kunderna. 

Tommy Johansson menar att ju bättre koll vi har – desto enklare blir det för våra kunder att göra ansvarsfulla inköp.

Det finns ett enormt utbud där ute och vi vill hjälpa våra kunder att välja rätt, helt enkelt. Våra kunder ska kunna lita på att vi är en ansvarsfull och pålitlig partner i alla lägen.

 

 

Vill du också ha hjälp med att jämföra produkter för att kunna göra ansvarsfulla inköp?
Hör av dig till din kontaktperson på ABENA för att få hjälp.