Inkontinens
För att hjälpa dig att göra rätt val är vårt team av utbildade sjuksköterskor och erfarna experter redo att hjälpa dig.
Inkontinens kan ha olika orsaker. Att förstå den underliggande orsaken och typen av inkontinens är avgörande för att förstå de olika behandlingar och produkter som finns tillgängliga.
Gör inkontinensvården enklare
På vårdboendet Solvang i Danmark har arbetet kring inkontinensvård avlastats avsevärt. Den intelligenta inkontinensprodukten ABENA Nova har lett till färre lyft, färre manuella kontroller och färre använda produkter.
Zorggroep Elde Maasduinen: ”Det är effektivt, men ger framför allt bättre vård”
Hos Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) engagerar sig 2 000 anställda och 1 400 volontärer dag och natt för att ta hand om 3 500 äldre invånare i centrala och nordöstra Brabant i Nederländerna. På det småskaliga vårdboendet ”De Vlaswiek” i Liempde började ZGEM nyligen använda ABENA Nova.
ABENA Slip FLEXI FIT
Prova ABENA Slip i en ny och stretchig version. Produkten heter FLEXI FIT för att den följer kroppens rörelser. Extra elastik i midjan ger en tajt, optimal passform för alla kroppstyper och ger ett bra skydd. Bekväm att använda både dag och natt.
ABENA Nova - Ett värdigt liv med inkontinens
ABENA Nova med MediSens förbättrar livskvaliteten och minskar arbetsbelastningen för vårdgivare.
Allt om inkontinens
Inkontinens innebär ofrivilligt läckage av urin eller avföring. Det kan drabba vem som helst och ha olika orsaker. Det är inte en sjukdom, utan ett symptom.
Hudproblem och inkontinens
Inkontinens är besvärande nog i sig, men alla personer med inkontinens riskerar dessutom att utveckla hudproblem som inkontinensassocierad dermatit (IAD).
Hur du väljer rätt inkontinensskydd
Faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det finns många faktorer att tänka på för att välja rätt inkontinensskydd. Det kan vara faktorer som kön, livsstil och typ av inkontinens. Många är till exempel osäkra på om kroppsformade skydd eller engångsbyxor är rätt lösning med hänsyn till livsstil och vet inte hur man hittar rätt absorptionsnivå eller produktstorlek.
Typer av inkontinens
Inkontinens kan ha olika orsaker. Att förstå den underliggande orsaken och typen av inkontinens är avgörande för att förstå de olika behandlingar och produkter som finns tillgängliga.
Att förebygga urinlukt på vårdboenden och äldreboenden
Lukten av urin kan vara en oönskad bieffekt i de hem eller vårdboenden där inkontinens är en faktor. Att förebygga lukt är viktigt för både boendes och vårdpersonals livskvalitet. Ta reda på vad som orsakar urinlukt och hur bra inkontinensvård kan bidra till att förhindra oönskad lukt.
Inkontinens och demens
Det kan vara svårt att navigera bland de särskilda vårdbehoven hos patienter med demens och inkontinens, eftersom problemen kan vara både kognitiva och funktionella. Läs vidare och hitta tips och vägledning gällande inkontinens och demens.
Vad är funktionell inkontinens
Funktionell inkontinens är en form av ofrivilligt urinläckage där urinblåsan fungerar normalt, men fysiska, psykologiska eller miljömässiga begränsningar innebär att personen inte kan hinna till toaletten i tid.
Vad är trängningsinkontinens?
Trängningsinkontinens är en typ av inkontinens där ett plötsligt och starkt behov av att kissa uppstår, vilket kan leda till ofrivilligt urinläckage. Skador på nervsystemet, irritation av urinblåsan och psykologiska faktorer kan till exempel orsaka att trängningsinkontinens utvecklas.
Kvinnor och inkontinens
Det uppskattas att dubbelt så många kvinnor som män lever med urininkontinens. Graviditet, förlossning och klimakteriet ökar risken för urininkontinens.
Inkontinens och män
Inkontinens hos män är vanligare än många tror. Vanligtvis beror inkontinens hos män på prostataproblem, men lyckligtvis finns det många behandlingsalternativ för män med inkontinens.
Barn och inkontinens
De flesta barn har blivit torra dagtid vid fyra-fem års ålder, men för vissa barn är det svårare att få kontroll över urinblåsan. Vanligtvis är orsakerna till att barn kissar på sig dagtid som tur är harmlösa.
Graviditet och inkontinens
Graviditet är en fantastisk tid för de flesta kvinnor, men många blivande mödrar upplever också de mindre charmiga aspekterna: trötthet, orolig mage, smärta i nedre delen av ryggen. Dessutom lider många kvinnor av inkontinens under och efter graviditeten.
Neurogen blåsa och reflexinkontinens
Reflexinkontinens eller neurogen blåsa är kollektiva termer för inkontinens orsakad av neurologiska sjukdomar. En mängd neurologiska störningar och sjukdomar, inklusive MS (multipel skleros), paraplegi och spina bifida (ryggmärgsbråck), kan orsaka problem med blåskontroll.
Överaktiv blåsa
Orsaker och lösningar för en överaktiv blåsa. Vanligtvis tömmer friska vuxna sin urinblåsa 6-10 gånger om dagen.
Överrinnings- eller droppinkontinens
Vid överrinningsinkontinens eller som det också kallas, droppinkontinens, är urinblåsan nästan bokstavligen överfull och ”rinner över”. Personer med överrinningsinkontinens kan inte tömma urinblåsan helt, vilket leder till att blåsan blir överfylld och så småningom resulterar det i droppar av överrinningsurin.
Ansträngningsinkontinens eller stressinkontinens
Ansträngningsinkontinens – eller stressinkontinens – är den vanligaste formen av inkontinens, som drabbar cirka 1 av 5 kvinnor över 40 år. Ansträngningsinkontinens uppstår i allmänhet under fysisk ansträngning som löpning, hopp, tunga lyft och hosta, vilket är anledningen till att det ofta kallas just ansträngningsinkontinens.
Urininkontinens och klimakteriet
Under klimakteriet kan ovälkomna symptom som inkontinens dyka upp i olika former. Kvinnor kan ha problem med urinblåsan i alla åldrar, men efter 40 års ålder drabbas fler av sämre kontroll över urinblåsan med läckage som följd. Medan yngre kvinnor också kan ha urininkontinens under till exempel graviditet, efter förlossning och ibland även under sex, så medför klimakteriet ännu fler fall av inkontinens.
Avföringsinkontinens
Inkontinens är i allmänhet förknippat med förlust av kontroll över urinblåsan, men inkontinens kan också innebära läckage av avföring. Medan avföringsinkontinens är vanligare bland äldre, kan även vuxna och barn drabbas av det.
Fixering som gör skillnad
Här nedan följer nedladdningsbart material och videos som visar fixering.