Expertens tips: Så väljer du rätt blöjor till ditt barn

Det finns mycket att tänka på när du väljer blöja till ditt barn. Här delar barnmorskan Ida Darmell med sig av sina bästa tips, de vanligaste frågorna och hur du kan tänka för att göra mer medvetna val när du köper dina blöjor.

Tycker du att det är klurigt att välja rätt blöja till ditt barn? Då är du långt ifrån ensam. Barnmorskan Ida Darmell berättar vad föräldrar bör tänka på när de väljer blöjor till sina barn och vilka utmaningar som är de allra vanligaste.

Många föräldrar känner en sorts stress att de måste gå upp i storlekar väldigt fort, trots att det långt ifrån alltid är nödvändigt, säger Ida och fortsätter:

– Det bästa är att följa storleksguider, men eftersom alla barn är unika finns det såklart tillfällen där det inte passar till 100 procent ändå. En bra riktlinje är att blöjan ska sitta så tight att du kan få in ett finger mellan blöjan och barnet. 

För att undvika och förebygga blöjeksem är det viktigt att säkerställa att huden är helt torr innan man sätter på barnet sin blöja, samt att använda skonsamma hudvårdsprodukter. Och om det finns tillfällen när barnet klarar sig utan blöja, till exempel på sommaren, är det bra att låta huden andas, berättar Ida.

Guide för att välja rätt blöjstorlek

 

Komfort dygnet runt

Bambo Natures blöjor är framtagna för att erbjuda barn komfort oavsett tid på dygnet. Tejpblöjorna är idealiska för nattanvändning eftersom de har justerbara passformer som minskar risken för läckage. Blöjorna är designade med andningsbart material för att minska risken för hudirritation, vilket är extra viktigt när barnen sover.

– För nattanvändning är tejpblöjor ofta ett bättre val. De är lättare att anpassa för en säker passform runt barnets ben och mage. När det väl är dags att börja potträna är det praktiskt att använda byxblöjor istället för tejpblöjor under dagtid, de är lättare för barnet att själv dra upp och ner.

Här hittar du mer information om Bambo Nature 

 

Gör ett medvetet val

Det har blivit alltmer viktigt för föräldrar att välja blöjor med miljön i åtanke. För de som vill ta medvetna beslut finns det därför vissa märkningar som man bör hålla utkik efter.

– Ibland innehåller blöjor onödiga ingredienser och tillsatser som kanske inte alltid är det bästa för barnens hud. Ett tips är att låta trovärdiga tredjepartscertifieringar guida dig rätt, så som det nordiska Svanenmärket, FSC och Asthma Allergy Nordic, säger Ida och fortsätter:

– Håll även utkik efter alternativa förpackningar, välj gärna hellre en förpackning gjord av papper för att minska användandet av plast. 

För Bambo Nature går funktion och form hand-i-hand med respekt för andra och om miljön. Blöjorna är tillverkade av material som är skonsamma mot både barnets hud och naturen. Bambo Natures blöjor har kommit att bli ett populärt val bland föräldrar, speciellt med den nya pappersförpackningen, som vill minska sin plastanvändning. 

Läs mer om Bambo Natures certifieringar här

 

Bambo Nature – because you care

Att välja rätt blöja för ditt barn handlar inte bara om att välja det mest praktiska alternativet, utan också om att göra ett val som är gott för framtiden, menar Ida och avslutar:  

– Med Bambo Nature kan föräldrar känna sig trygga med att de inte bara väljer en blöja som håller, utan också en blöja som tillverkas med omtanke för världen som de små ska växa upp i.