En känslig eller överaktiv blåsa kan förekomma hos både män och kvinnor, men diagnostiseras oftare hos äldre människor. Vissa uppskattningar visar att så många som 30 - 40 procent av människor lever med en överaktiv blåsa, men det är svårt att få fram de verkliga siffrorna, eftersom många människor med en överaktiv blåsa lever med det i tystnad utan att be om hjälp.
Vad orsakar en överaktiv blåsa?
Begreppen överaktiv eller känslig blåsa täcker en rad urinvägssymptom och kan ha många orsaker. Därför är det viktigt att konsultera en läkare eller sjukvårdspersonal för vägledning.
I allmänhet beror en överaktiv blåsa på onödvändiga sammandragningar av urinblåsan, vilket gör att blåsan känns full även med bara en liten mängd urin. Dessa sammandragningar gör att personen känner ett brådskande behov av att kissa/urinera.
Den överaktiva muskeln kan orsakas av överdriven alkoholkonsumtion, rökning, ohälsosamma mat- och dryckesvanor. Vissa livsmedel eller drycker kan irritera blåsan, så även andra irriterande ämnen som till exempel blåsstenar. Dessutom kan livsstilsfaktorer, förstoppning, sjukdom, diabetes, hjärn- och nervsjukdomar, ålder och många andra faktorer påverka den överaktiva blåsan.
Överaktiv blåsa hos män
En överaktiv blåsa hos män kan ibland orsakas av ett hinder i urinvägarna, såsom en förstorad prostata. Hos män växer prostatan med åldern, vilket leder till att detta problem är vanligare bland äldre män. På grund av att urinröret stängs av/blockeras av den förstorade prostatan, fylls urinblåsan upp utan att urinering är möjlig, vilket leder till att trycket så småningom blir så högt att kisset ”rinner över” med urinläckage som följd.
Läs mer om inkontinens och män.
Överaktiv blåsa hos kvinnor
Hos kvinnor förekommer överaktiv blåsa ofta under graviditeten och efter klimakteriet. Under graviditeten behöver kvinnor besöka toaletten oftare på grund av både det minskade utrymmet för blåsan och det ökade trycket på blåsan. Vissa kvinnor upplever också kontrollförlust över urinblåsan under graviditeten på grund av hormonella obalanser.
Under klimakteriet kan minskad östrogenproduktion leda till försvagad slemhinna i urinblåsan och urinröret, vilket leder till överaktiv blåsa.
Stress och den överaktiva blåsan
Stress påverkar många människor och påverkar många olika aspekter av hälsan, inklusive blåsan. Stress kan också leda till onödvändiga sammandragningar av blåsan, även när blåsan inte är helt full. Detta kan leda till förlust av kontroll över blåsan.
En känslig och överaktiv urinblåsa orsakad av stress bör inte förväxlas med stressinkontinens (även kallat ansträngningsinkontinens), som istället innebär förlorad kontroll över blåsan på grund av skada på eller försvagning av bäckenbottenmuskulaturen. Tillräcklig motion, andningsövningar och avslappning kan minska stressnivåerna och därmed förhindra en överaktiv blåsa.
Hjälp mot överaktiv blåsa
Beroende på orsak finns det många olika lösningar som hjälper mot överaktiv eller känslig blåsa. Att boka tid med läkare eller sjukvårdspersonal är ett viktigt första steg för att hitta en lösning eller lindra symptomen från den överaktiva blåsa.
Att föra en daglig urineringsdagbok är ofta det första steget som ordineras av läkaren. I dagboken noteras hur ofta och hur mycket en person kissar, och hur mycket och vid vilka tider på dygnet personen dricker vätska. Denna information kommer att hjälpa allmänläkaren, fysioterapeut för bäckenbotten eller andra involverade specialister att fastställa orsakerna till blåsproblemen.
I tillägg kan blåsträning rekommenderas. Under blåsträningen skjuts toalettbesöken gradvist upp tills personen har minskat sina dagliga toalettbesök till 8-10 gånger per dag. Genom att använda avslappningsövningar och andra distraktioner är det möjligt att undertrycka kissnödigheten och minska toalettbesöken.
Om inga förbättringar ses efter tre månaders träning av urinblåsan, kan det vara möjligt att förskriva medicin för att hjälpa urinblåsans muskler att slappna av. Vissa typer av läkemedel kan dock ha obehagliga biverkningar – medicinering bör därför alltid övervägas endast i samråd med läkare.
Kontakta oss