Vad är infektionssjukdomar?
En infektion innebär överföring av mikroorganismer. Infektionssjukdomar orsakas av organismer som bakterier, virus, svampar eller parasiter. De kan spridas från person till person, från djur till människa eller via förorenad mat. Mikroorganismer kan även spridas från infekterade människor eller djur via smittbärare som myggor eller fästingar.
När en organism kommer in i kroppen bekämpar de flesta friska människor det med sitt immunförsvar, medan andra blir infekterade av sjukdomen. De med nedsatt immunförsvar är därmed extra känsliga för infektioner.
Om någon blir smittad och sjuk beror bland annat också på mängden mikroorganismer och deras aggressivitet. Ju mer aggressiv mikroorganismen är, desto större är risken att bli sjuk.
Multidrogresistenta organismer
Inom hälso- och sjukvårdssektorn är multidrogresistenta organismer (MDRO) ett växande problem. Vad är antibiotikaresistens, varför är det ett problem och vad innebär det för dig som hälso- och sjukvårdspersonal?
Skabb
Det främsta symptomet på skabb är intensiv klåda, men ofta är även den känslomässiga bördan tung på grund av rädslan över att infektera andra och bara själva tanken på att ha parasiter.
Läs mer om skabb.
Att undvika infektionssjukdomar
En person med god hälsa och ett gott immunförsvar kan fortfarande bli smittad, men blir kanske inte sjuk eller får symptom av en smittsam sjukdom. Denna person kan dock fortfarande vara en smittbärare och överföra sjukdomen till en annan person. Det är därför särskilt viktigt att vara medveten om infektionsfaserna när det gäller att förebygga infektioner:
- Inkubationstid avser tiden från det att en person smittas tills de börjar uppvisa symptom.
- Smittsam fas avser den tid en person kan sprida vidare sjukdomen till andra. Ofta kan det vara så att personen inte har symptom, men ändå kan infektera andra. De kallas ibland för asymtomatiska smittbärare.
- Klinisk fas avser den tidsperiod en person har symptom.
Förebygg infektioner med fyra tips från ABENA
Tillsammans kan vi se till att göra arbetsplatsen säkrare.
- Undvik korskontaminering: Låt aldrig något kontaminerat komma i kontakt med något rent.
- Rengör eller kassera: Det som är kontaminerat måste antingen rengöras eller slängas.
- Säkerställ god hygien: Ha god personlig hygien och handhygien.
- Skydda dig själv: Använd rätt skyddskläder och rätt handskar på rätt sätt.
Läs mer om att förebygga infektionssjukdomar
Tillämpa god handhygien särskilt efter patientkontakt eller vid toalettbesök.
Läs igenom våra riktlinjer för god handhygien och ta reda på varför personlig hygien är avgörande för att förebygga infektioner.
Att förebygga infektioner börjar med rätt produkter och rutiner.