Omvandling av blöjsystemet

I mars 2024 gick vi samman med Syddansk Universitet, Designskolen Kolding, Århus och Odense kommuner, samt Odense Renovation för att utforska möjligheten att göra Danmarks blöjsystem mer cirkulärt fram till 2030.

Årligen används och slängs ungefär 500 miljoner engångsblöjor i Danmark. Det motsvarar 50–100 000 ton avfall, vilket är detsamma som cirka 100 000 CO2-utsläpp.

Projektgruppen kommer att utforska den framtida användningen och bortskaffandet av blöjor och inkontinensprodukter, inklusive logistik, arbetsflöden och vårdpraxis på institutioner. Mer specifikt ska projektet resultera i nya sätt att minska den totala mängden restavfall som genereras från produktion och konsumtion.

Denna systemomvandling förväntas minska cirka hälften av CO2-utsläppen relaterade till blöjproduktion och konsumtion i Danmark. Andra påtagliga resultat är kostnadsbesparingar inom vården, en förbättrad arbetsmiljö för vårdpersonalen, samt nya jobb inom cirkulär logistik. 

Om det nya systemet implementeras i full skala på europeisk nivå har det potential att minska koldioxidutsläppen med mer än 1 miljon ton per år.

Innovationsprojektet kommer att pågå i tre år och medfinansieras av Innovationsfonden Danmark via TRACE.
Källor: ABENA och Trace